Trends in food fotografie: om honger van te krijgen…

Food fotografie is steeds populairder, mede met dank aan de opkomst van de ‘foodie’ cultuur. Eten speelt een grotere rol dan ooit in de beelden die we elke dag zien. Enkele trends in de food fotografie in 2017 en 2018:

Regenboogkleuren

Één van de trends van dit jaar is het gebruik van zoveel mogelijk kleuren. Variatie nummer één: poke bowls. Deze traditionele en vooral kleurrijke salade uit Hawaï lijkt in ieder culinair tijdschrift te staan deze zomer. Een superkorte versie van het recept voor een poke bowl: doe wat hete rijst in een kom, leg er in blokjes of plakjes gesneden (eventueel gemarineerde) vis bovenop en wat groenten of andere groene ingrediënten (zoals avocado, lente-ui of zeewier) en maak het af met een dressing van sojasaus of sesamolie. Het zal je niet verrassen dat dit gerecht ook bekendstaat als Hawaii’ss antwoord op sushi. Mocht je je afvragen waar ‘poke’ voor staat: het betekent ‘in stukjes gesneden’. En mocht je graag willen weten hoe je het uit hoort te spreken deze jongeman legt het op een heldere én grappige manier uit.

Food fotografie - poke bowl

Foto door Tasha Seccombe, gebruikt met toestemming

Variatie nummer 2 van de regenboogkleuren-trend: Unicorn a.k.a. Mermaid Toasts. Mijn poging tot vertaling in het Nederlands: Eenhoorn- oftewel Zeemeerminboterhammen. Het klinkt misschien niet erg lekker, maar deze vrolijke trend is sinds een paar maanden aardig populair op Instagram. Het zijn eigenlijk gewoon boterhammen met roomkaas, maar dan anders. Door kleine beetjes van allerlei (natuurlijke) ingrediënten aan je roomkaas toe te voegen verandert de smaak niet zoveel, maar de kleur wél. Denk aan spirulina poeder voor een blauwe kleur, rode biet voor een roze, bosbessen voor paars en kurkuma voor geel. Gebruik ze allemaal tegelijk en je krijgt… gewoon roomkaas die er – blijkbaar – tof uitziet op foto’s. Instagrammers zijn er dol op. Kennelijk willen niet alle mensen eten wat er min of meer uitziet zoals het zal proeven. (Of sommige mensen weten gewoon erg goed hoe ze een beeld viral kunnen laten gaan en er geld mee kunnen verdienen.)

Food fotografie - mermaid toast - regenboogkleuren

Foto door Adeline Waugh

De/re-constructed food fotografie

Ergens in 2016 kwam de ‘deconstructed food’ trend weer op. Volgens sommigen is dit allemaal het gevolg van de Britse editie van MasterChef, waarin een van de deelnemers een zogenaamde ‘deconstucted cheesecake’ maakte in de studio. John Torode, een van de tv-chefs en juryleden, noemde deze zogenaamde cheesecake “a blob of cream cheese, on top of some nuts”. Deze nogal ongewone creatie ging viral op Twitter. Dit heeft er vreemd genoeg tot bijgedragen dat de trend weer overal opdook.

Wanneer goed uitgevoerd, kan het fotograferen van een gedeconstrueerde maaltijd interessant zijn. Maar het probleem met deze trend: hij houdt al iets te lang aan én neemt nogal overdreven vormen aan. Niet alleen op Instagram en andere social media, maar ook (/juist) in de echte wereld. Er zijn vele belachelijke voorbeelden online te vinden, maar deze deprimerende spaghetti moet toch wel een van de dieptepunten zijn. En dan heb ik het niet over de fotografievaardigheden van deze fotograaf…

Food fotografie - deconstructed food - spaghetti

Foto van Foodenvy

Anyway. Terug naar échte food fotografie. De ‘deconstructed food’ trend heeft niet alleen tot slechte dingen geleid. Het inspireerde fotograaf Greg Stoube tot een gave fotoserie waarmee hij deze trend op de hak neemt: hij kookte ingrediënten eerst om ze vervolgens weer te reconstrueren om ze op hun oorspronkelijke rauwe vorm te laten lijken. Stoube gebruikte prachtige verlichting en paste een fotografiestijl toe die bekendstaat als ‘dark and moody’. Dat ziet er een stuk beter uit dan die spaghetti van net, nietwaar?

Food fotografie - re-constructed food - greg stoube

Foto van Greg Stroube, gebruikt met een Creative Commons Permission

Eten in beweging

Animated gifs zijn niet nieuw (wist je dat ze al sinds 1987 bestaan?), maar populairder dan ooit in food fotografie trends. Doordat ze de kloof tussen fotografie en video overbruggen, zijn ze een erg geschikt middel voor storytelling. Gifs tonen meestal één of twee elementen in een ‘action loop’, terwijl de rest van het beeld stil blijft. Ze kunnen ook worden gebruikt voor ‘stop-motion’ animaties. Het zien van een bewegende gif met eten in de hoofdrol maakt meteen duidelijk waarom deze animaties beter een verhaal kunnen overbrengen dan foto’s. Als je de stoom van een hete kom noodles af ziet komen, geeft dat bijna het gevoel dat je het gerecht kan ruiken.

Food fotografie - gif - noodles

Gif door Daria Khoroshavina, gebruikt met toestemming

Beweging kan een ander perspectief of een andere laag toevoegen aan het verhaal dat je wil vertellen. Animated gifs zijn ook ideaal om te laten zien hoe je iets doet, bijvoorbeeld hoe je een taart glazuurt:

Food fotografie - gif - taart_compressed

Stop-motion video door Betty Sliu, gebruikt met toestemming

 

Gifs kunnen ook worden gebruikt om een compleet recept uit te leggen: iedere stap van het recept kan in een ander (bewegend) beeld worden laten zien – zoals in dit ‘Buffalo bloemkool’ recept. Niet alle (food) fotografen zullen gifs willen maken, maar als format heeft het zeker voordelen. Omdat gifs slechts een paar seconden duren, zijn ze meer ‘mobile friendly’ dan traditionele video’s: omdat het formaat aanzienlijk kleiner is gaat uploaden en laden veel sneller. De integratie van gifs om de grootste social networks heeft eraan bijgedragen dat we ze nu weer overal zien in food fotografie trends. Bovendien versterkt de automatische ‘loop’ de effectiviteit van de boodschap. Dit maakt animated gifs een zeer sterk instrument voor grote merken om ze te gebruiken voor hun content marketing strategie: als potentiële klanten de boodschap opnieuw en opnieuw zien is de kans groter dat ze er ook echt iets mee gaan doen.

 

Wil je meer leren over food fotografie? Het boek Feast for the Eyes van Susan Bright laat zien hoe de food fotografie zich de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld.

Liever zelf aan de slag? Op misterlocation.com vind je dé locatie voor jouw foto- of filmproject. Zoek op ‘keuken’ of ‘kitchen’ in de zoekbalk voor studio’s geschikt voor specifiek foodgerelateerde shootings.