Unseen Amsterdam: 5 redenen om dit fotofestival te bezoeken

Amsterdam is niet alleen een prachtige stad en bekend als favoriete plek van veel reisfotografen, maar ook bekend vanwege een van dé toonaangevende platformen voor hedendaagse fotografie: Unseen Amsterdam. Dit fotografiefestival richt zich op innovatie binnen de fotografiewereld en geeft opkomend talent een platform waar zij hun werk kunnen presenteren. Na vijf geslaagde edities, zal Unseen Amsterdam van 22 t/m 24 September terugkeren op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

Vijf redenen waarom Unseen het bezoeken waard is:

photo_exhibition_unseen_amsterdam

Foto van Unseen 2016 door Iris Duvekot

1 – Zie meer dan 80 wereldpremières op Unseen Amsterdam

Tijdens deze zesde editie van Unseen, die gezamenlijk georganiseerd wordt door de belangrijkste fotografie- en kunstinstituten in Amsterdam, zal het werk van 53 galerieën uit 14 landen afkomstig uit de hele wereld tentoongesteld worden. Unseen richt zich op vernieuwing – niet alleen door een platform te bieden aan opkomende fotografen, maar ook door nog niet eerder vertoond werk van gevestigde kunstenaars te laten zien. Het fotofestival geeft je de kans om meer dan 80 wereldpremières te bezoeken: nieuw werk van zowel opkomende talenten als van bekende fotografen dat nog nooit eerder is vertoond in een galerie, instituut of op een beurs. Mohau Modisakeng , Jacqueline Hassink en Gregory Halpern zijn slechts enkele voorbeelden van kunstenaars die (een deel van) hun werk voor de eerste keer zullen tentoonstellen op Unseen Amsterdam.

2 – Raak geïnspireerd door het werk van opkomend talent

photo_exhibition_unseen_amsterdam

Foto door Pasi Orrensalo, Mirko Mayer Gallery

Unseen Amsterdam zoekt continu naar nieuwe manieren om jong en opkomend talent te ondersteunen in de wereld van de hedendaagse fotografie. Daartoe heeft Unseen (vaak in samenwerking met andere organisaties) verschillende talent ontwikkelingsprogramma’s ontwikkeld. Slechts een paar voorbeelden: De ING Unseen Award biedt een internationaal platform voor opkomend Europees talent om hun werk op een wereldschaal te presenteren. Het nieuwe werk van de vijf finalisten zal op het festival tentoongesteld worden. Een ander initiatief is de Dummy Award, die als doel heeft het werk van uitzonderlijke kunstenaars en designers uit de gehele wereld aan het publiek te tonen door hen een kans te geven hun fotoboek dummy te realiseren en publiceren.

In het kader van Outset | Unseen Exhibition Fund kiest een internationale commissie van nieuwe generatie curatoren een excellerende kunstenaar uit de kunstenaars waarvan het werk is tentoongesteld op Unseen Amsterdam. Aan de winnaar wordt een solo expositie geboden bij een internationaal instituut. Last but not least biedt Unseen ook ieder jaar de kans aan één van de opkomende talenten om ‘artist in residence’ in een Europese stad te zijn. De winnaar van vorig jaar was Lana Mesi? (1987, Croatia). Zij is twee maanden ‘in residentie’ geweest in Londen, waar ze nauw samen heeft gewerkt met verschillende fotografieprofessionals en leiders in de creatieve sector aldaar. Het werk dat Mesi? gemaakt heeft als resultaat van haar residentie zal gepresenteerd worden op Unseen Amsterdam 2017.

3 – Speel in het Photo Pleasure Palace

Één van de hoogtepunten van Unseen van dit jaar is het ‘Photo Pleasure Palace’, samengesteld door gastcuratoren Thomas Mailaender and Erik Kessels. De Franse Thomas Mailaender (Marseille, 1979) is een fotograaf woonachtig in Marseille en Parijs. De Nederlandse Erik Kessels (Roermond, 1966) is bekend als kunstenaar/ontwerper/curator en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer. Beiden kunstenaars zijn compulsieve verzamelaars van fotografische kunst, scherpe waarnemers van sociologische patronen en werken regelmatig met “re-appropriation”: de hernieuwde toe-eigening van beelden.

Zij hebben samen de tentoonstelling ‘Photo Pleasure Palace’ ontworpen om bezoekers aan te moedigen om op een unieke en speelse wijze met fotografie om te gaan. Deze ‘kermis’ bestaan uit verschillende attracties, zoals de Photo Fortune Teller die jouw toekomst zal voorspellen op basis avn de foto’s die je zelf meebrengt. Ben je een professionele fotograaf, dan zal jouw toekomstige carrière worden voorspeld op basis van je portfolio. Met de Smash Gallery nodigen Mailaender en Kessels je uit om je spieren los te maken en ingelijste foto’s aan de muur aan gort te slaan. Als dat je lukt, mag je ‘m mee naar huis nemen. Een andere installatie, Jump Trump genoemd, geeft je de kans om vanaf grote hoogte neer te kelderen op een portet van Donald Trump. Dit en meer attracties van Mailaender en Kessels kun je bezoeken in de Zuiveringshal op het Westergasterrein.

4 – Kom op verschillende manieren in contact met de fotografiecommunity

photo_exhibition_unseen_amsterdam

Foto van Unseen 2016 door Iris Duvekot

Unseen brengt de internationale fotografiecommunity samen in Amsterdam om te discussiëren over de richtingen waarin het medium fotografie zich ontwikkelt. Unseen streeft ernaar om te voorzien in nieuwe en diverse invalshoeken die de betrokkenheid met fotografie vergroten. Het is dan ook niet alleen een fotografiebeurs, maar heeft veel meer te bieden. Als je van fotografieboeken houd, moet je zeker een bezoekje brengen aan de Unseen Book Market. Op deze boekenmarkt krijgen meer dan 60 onafhankelijke uitgevers de kans om hun mooiste uitgaves aan een internationaal publiek te presenteren. Op de boekenmarkt vindt ook een uitgebreid programma aan signeersessies en boeklanceringen plaats. Het inspirerende programma van de Living Room, het driedaagse sprekersprogramma, zit bomvol met gesprekken, lezingen, paneldiscussies en presentaties waarbij de recente ontwikkelingen binnen de fotografie worden onderzocht. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met twee toonaangevende instituten: The Barbican in London (UK) en het Center for Creative Photography (CCP) in Tucson (USA). Het interactieve stadsprogramma heeft tot doel om bezoekers uit te dagen en te inspireren door fotografie op onverwachte en provocerende manieren te gebruiken. Bovendien zullen diverse on-site projecten de bezoekers van Unseen in staat stellen om in contact te komen met diverse artiesten en hun praktijken. Kortom: voor ieder wat wils en genoeg manieren om geïnspireerd te raken.

5 – Geniet van Amsterdam

Een bezoek aan Unseen kan ook gewoon een goed excuus zijn om Amsterdam weer eens te bezoeken. Het hele jaar door is Amsterdam – met onder andere FOAM, het EYE filmmuseum, het Huis Marseille en vele galeries – de perfecte bestemming voor liefhebbers van fotografie en video. Ook het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is absoluut een bezoek waard.

Unseen Amsterdam, 22-24 September 2017, Westergasfabriek. Voor meer info zie unseenamsterdam.com

Fotografeer je liever zelf in plaats van het werk van anderen te bewonderen? Ontdek en boek foto/video studio’s en locaties in Amsterdam (en vele andere steden) op misterlocation.com.